De rol van de docent
Lerenvoorhetexamen.nl is vooral gemaakt voor eindexamenleerlingen. Maar in de voorbereiding op de eindexamens speelt voor veel leerlingen de docent een cruciale rol als vraagbaak, motivator en coach. Al het trainingsmateriaal dat we op deze website aanbieden, kun je als docent gebruiken ter voorbereiding, tijdens de les of als examentraining. Ook kun je als docent met een gerust hart je leerlingen doorverwijzen naar deze website. Wij vragen namelijk geen kosten voor het materiaal dat we aanbieden en hebben de online privacy van de leerlingen hoog in het vaandel staan.
Waarom lerenvoorhetexamen.nl?
Lerenvoorhetexamen.nl ontstond uit noodzaak tijdens de coronapandemie: online en op afstand leskrijgen werkte niet voor iedereen even goed om bij te blijven met de lesstof. Ter ondersteuning ontstond deze website. Wegens succes zijn we er ook na de pandemie nog steeds om alle leerlingen te ondersteunen bij de voorbereidingen op het examen. Het materiaal op lerenvoorhetexamen.nl is naast de lessen op school te gebruiken. Met deze toegevoegde info vinden leerlingen ondersteuning om zich extra voor te bereiden.
Wat vind je op lerenvoorhetexamen.nl?
Per leerniveau staan alle eindexamenvakken in een overzicht. In dat overzicht vind je verschillende soorten ondersteuning:
- De syllabus van het schoolvak is omgezet in begrijpelijke taal zodat duidelijk is wat je moet weten en kunnen voor het centraal examen. Ook vind je hier een handige checklist met de onderwerpen van het eindexamenvak.
- De oefenexamens en uitwerkingen per vak verwijzen vooral naar het examenkompas van Cito. Ook vind je verwijzingen naar de examens van 2015 tot en met 2022.
- In de video’s vind je uitleg van de domeinen en subdomeinen van het examenvak.
Met wie werken wij samen?
Leren voor het examen is een initiatief van Kennisnet. Het doel van Leren voor het examen is het toegankelijk maken van eindexamenhulp voor alle eindexamenleerlingen in Nederland. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, werkt Kennisnet samen met verschillende partners. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap steunt en financiert dit initiatief. Het LAKS adviseert over de inhoud en de vormgeving. Cito helpt als expert met onder andere het examenkompas en heeft voor alle examens van 2015 tot en met 2019 gezorgd om mee te oefenen. Docenten van FvOv en Platform VVVO geven informatie over de examenvakken. Kennisnet zorgt voor de website, de teksten en het projectmanagement, en Wikiwijs biedt een platform voor het oefenmateriaal.